Babaváró változások

Mindig aktuális kérdés a kismamáktól: milyen változásokra számítsanak a terhesség alatt?

Legkellemesebb és legfeltűnőbb változás a szőr lassúbb növekedése. Akármilyen eljárást alkalmazunk, használatának szükségessége ritkulni fog. Ezzel együtt a haj is kevésbé hullik, jobb állagú, sűrűbb érzetű lesz, de számítsunk rá, hogy a szoptatás megkezdésével a terhesség alatt ki nem hullott szálak tömegesével fognak kiesni. Legtöbb esetben ettől nem kell megijedni, szakemberhez csak akkor forduljunk, ha ez pár hónap után sem csökken vagy szembetűnő mértéket ölt.

A pocakon megerősödő szőrszálakat ne szőrtelenítsük, az a szülés után pár nappal magától kihullik.
A hormonális változásnak köszönhetően a gyulladásokra hajlamos bőr letisztul, a bőr megnyugszik, kevésbé lesz irritálható. A túlzott faggyútermelés csökken, bár sajnos tapasztalataim szerint ez a szülés után sok esetben visszaáll az eredeti működésre.
A striák (terhességi csíkok, szövetszakadások) megelőzéséhez számtalan cég ajánl minőségi krémet, testápolót. Használjuk ezeket nyugodtan, sokat segíthetünk vele, hiszen a bőr hirtelen nyúlása egy jól hidratált, puha, rugalmas bőrön kevésbé vezet szakadáshoz. Jó tudni azonban, hogy ezek a termékek nem mindenhatók, néha sajnos még a legszorgosabban kenegető kismamánál sem kerülhető el a szakadás, ha bőrszövete hajlamos rá.
A babavárás alatt nyugodtan mehetünk kozmetikushoz, masszázsra, gyantázásra, tisztításra, egyedül az elektromos kezeléseket ajánlott ilyenkor elkerülni. Szigorúan tilosak a villanófényes és a lézeres kezelések, az ultrahang, a vio, a mikrodermabrázió, a különféle hámoldó kezelések. Ez utóbbi azért lényeges, mert a terhesség alatti májfoltok kialakulásának rizikóját növelhetjük vele.

No Comments Yet.

Leave a comment