Házi praktikák – Szem karikák és duzzanatok ellen

Sötét karika vs. duzzanat

A szem körüli karikákat a pangó, oxigénhiányos vér általi elszíneződés okozza. Ez lehetegyszerűen örökölt hajlam, de sokszor az alváshiány, a dohányzás, a stressz, a kevés folyadékfogyasztás vagy valamilyen betegség okozza. Érdemes kizárni a következőket:vashiány, vérszegénység, allergia, szívprobléma, petefészekprobléma. Egyes vitaminok hiányai vérképzési, véralvadási rendellenességeket okoznak, pl. B12, K vitaminok, ezért ezek hiányakor is kialakulhatnak sötét karikák. Hiperpigmentáltság lehet a tünete bizonyos hormonok zavarainak is, melyek akár a szem körüli területeken jelenzkezhetnek. Ezek mellett okozhatja még intenzív napozás következtében kialakult pigment túltermelődés is vagy épp helytelen kozmetikumok használata.

A szem körüli duzzanatok ugyancsak a pangó vér- és nyirokkeringés miatt alakulnak ki. Ezt okozhatja alváshiány, kevés folyadékfogyasztás, de pl. vese- és pajzsmirigy rendellenességek tünete is lehet. Sokszor a túlzott só bevitel az okozója, mely visszatartja a szervezetben a vizet. Persze sokszor „csak” a stressz és a monitor előtt eltöltött órák a ludasok.

Hogyan kezeld?

Aludj, aludj, aludj! Ha teheted pihenj, ne stresszelj és aludj napi 8 órát. Ennél jobban semmi nem fog segíteniJ

Masszírozd át a szemed! Reggelente lehűtött aloe zselével alul a szem külső zugától befelé apró körökkel simítsuk át a bőrt. Apró finom ütögetésekkel és csipkedésekkel is fokozhatjuk a keringést. Vigyázzunk, ne húzzuk a bőrt, mert ráncokat okozva megnyúlhat.

Szemtorna, testtorna! A mozgás nagyon fontos, ezzel fokozzunk a test vér- és nyirokkeringését, mely által a szemkörnyék bőre is üdébb lesz.

Figyelj az étkezésre! Ne sózz! Csökkentsd a napi bevitt sómennyiséget, így kevesebb folyadékot fog visszatartani a szervezeted és még a veséidet is kíméled.Egyél A-vitaminban gazdag ételeket (sárgarépa, sütőtök), melyek erősítik a látást, segítik a szem nedvességtartalmának megtartását, illetve K és B12 bevitelre is figyelj oda. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, ha szükséges, vitaminkészítményeket!

Folyadék fogyasztás! Sokan azt gondolják, ha nem isznak, nincs mit visszatartson a szervezet. Ez tévedés. Ha nem iszol eleget, azt a szervezet úgy értékeli, hogy a jövőben sem fog elég folyadékhoz jutni, ezért tartalékolni kezd. A víz a legjobb vízhajtó! Minél többet iszol, a test annál kevésbé akarja visszatartani és annál több méreganyag fog ürülni a szervezetedből!

Ne dohányozz! Nem csak bőr szürkés, sárgás színét javítod vele, de a szemnek és az egész szervezetnek teszel jót, ha oxigénhez juttatod a sejteket.

Vigyázz a napozással! A napozás kell, ezt senki nem vitatja, hiszen számtalan vitamin felszívódását segíti, mellyel a rákmegelőzésben segíti a szervezetet. Ellenben a védelem nélküli, mértéktelen napozás árthat a szem körüli bőrnek, kiszárítja és foltosíthatja azt!

Dobd ki az allergén összetevőket tartalmazó kozmetikumokat! Sokszor egyszerűen a nem megfelelő kozmetikumok használata a ludas. Nézd át az összetevőket és válj meg azoktól, amikben színezék-, illatanyag és tartósítószer van.

Borogass! Egyszerű reggeli borogatás lehet mindkét szemre egy-egy karika uborka lehűtve, csodákat tesz!
A szem fáradtságát lehet csökkenteni hársfa, búzavirág, kamilla főzetéből készült vagy feketeteafilter borogatással. A gyógynövényből készült langyos főzetbe áztass vattakorongot és azzal fedd le a szemet.

(kép:Daniel Beran,Michelle Meiklejohn)

No Comments Yet.

Leave a comment