Kozmetikai gépek – ultrahang

Kozmetikai kezelések alkalmával gyakran találkozhatunk ultrahanggal, de sokan nem is tudjuk pontosan, hogy is működik ez a széles körben alkalmazható technika.

Az ultrahang (továbbiakban UH) a hallható hangok felső határa fölött lévő rezgések gyűjtőneve. A kozmetikában ezeket a hangokat úgy hozzák létre, hogy a kezelőfejben lévő kvarckristály az áram hatására rezegni kezd. Ez a rezgés csak akkor jut a bőrbe, ha van a bőr és a kezelőfej között egy közeg, mely vezeti a hangot, ez lehet zselé, olaj, emulzió, szérum, stb.. Ezen anyagoknak a kozmetikai használatban nem csak a hang terjedésének segítése a feladata, hanem egyben hatóanyagbevitelre is használhatók.

Az ultrahang több milliméter (akár centiméter) mélyre hatol a bőrben és hármas hatást fejt ki:
1.Hőhatás
2.Mechanikai hatás
3.Kémiai hatás

Ez a három hatás összefüggésben áll egymással: az UH első körben szétrezegteti a felszíni szaruréteget, így „tolva” mélyebbre a bőrön lévő hatóanyagot (hatóanyag bevitel gyorsítása). A hang rezgése által rezegni kezdenek a sejtek is. E rezgés következtében gyorsul az anyagcsere, mely miatt nő a zsír- és méreganyag kiválasztás. A rezgés hatására nő a szövet hőmérséklete, ami által nem csak az egyes sejtek anyagcseréje gyorsul, hanem tágulnak az erek, gyorsul a test vér- és nyirokkeringése, ezáltal mindenhova gyorsabban jut el a tápanyagban és oxigénban dús vér, fokozódik a kollagén termelés, javul a sejtmembrán áteresztőképessége.
Az ultrahang teljesítményétől függően a rezgés több centiméter mélyre tud a bőrben lejutni, a kötőszövetben fokozva a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az anyagcsere folyamatokat. Emiatt sikeresen alkalmazható különféle alakformáló (zsírbontó-, cellulit-, stria-) kezelésekhez is.
A régen hatóanyag-bevitelre használt iontoforézissel ellentétben, mely csak ionokat, illetve vízben oldódó vitaminokat, hatóanyagokat volt képes bejuttatni a bőrbe, az UH zsírok, zsírban oldódó vitaminok, nagyobb molekulájú hatóanyagokat egyaránt képes a bőrbe juttatni.
Anyagcsere gyorsító hatásának köszönhetően segíti a gyulladt bőrök nyugtatását, az aknés bőr kezelését.

Tilos használni:

 • a szív, halánték, mellek felett
 • pacemaker esetén
 • a szemek közvetlen környékén
 • visszértágulatok felett
 • gyulladt állapotokban
 • daganatos megbetegedések esetén
 • friss sebek, sérülések esetén
 • csontos területeken
 • idegrendszeri rendellenesség esetén
 • terhesség esetén
 • keringési rendellenesség esetén

(kép:www.freedigitalphotos.net/Francesco Marino)

2 válasz

 1. Szia kedves Címzett!

  UHT gépem van otthon… írtad fentebb..hogy tilos használni szív , halánték és mell felett a készüléket.
  Nekem a géppel együtt a tájékoztatóban benne van , hogy mellnövelésre is használható..de akkor a gépet mell és szív tájékán is használni kell…
  Várom kedves válaszod ezzel kapcsolatban.
  Köszönettel: Sziget

  • Szia Sziget, megmondom őszintén, hogy én nagyon gép-ellenes vagyok, úh ha rajtam múlik biztos, hogy azt mondanám Neked, ne használd ott. de azt is tudjuk hogy a dohányzás káros, mégis sokan szívják;) Én inkább a “kezek” híve vagyok, bármilyen gép hatását felülmúlja a kézi masszázs, mell környékén is ugyanúgy jót fog tenni, erősíti az izmokat, vérbőséget okoz, ezáltal feszesítő, növelő hatása van.

Hozzászólás