Mai levél – mikor kezdhető a gyantázás?

Üdvözlöm Krisztina!

A neten böngészve találtam Önre,ill. az oldalára.Örömmel olvastam,hogy diplomás kozmetikus,ezért biztosan tud nekem segíteni.
Szeretném megkérdezni mi az a legfiatalabb életkor amikor a gyantázást el lehet kezdeni???Mi van akkor ha ugyan még kislány az illető,de a szőrzetet látva...indokolt lenne.
Egy 10 éves kislányról lenne szó akinek nagyon hosszú,az átlagosnál sokkal hosszabb a szőrzete ( a kezén ),az iskolában még nem csúfolják,de Őt már nagyon-nagyon zavarja.El lehet kezdeni a gyantázást,vagy még változhat a szőrzete???
Várom válaszát.Örülök,hogy írhattam Önnek!!!

A gyantázás szigorúan véve a pubertás végén lenne kezdhető (kb. 18 év), mikor a hormonális változás miatti szőrnövekedés is befejeződik. Ez azért lenne indokolt, mert a gyantázás roncsolhatja a szőrtüszőket, aminek következményeként a test akár azzal is reagálhat, hogy még erősebb szőrt növeszt, így okozva nagyobb kárt, mint amennyit nyernénk vele. Ezzel szemben a mai lányok hamarabb érnek, így én már 15-16 éves kor körül vállalok kamaszokat, de csak akkor ha már más megoldást is kipróbáltak és egyik sem hozott nekik megfelelő eredményt. Ezen megoldások elsősorban a szőkítés, másodsorban a szőrtelenítő krém. A szőkítés ugyan a hosszúságon nem változtat, ellenben a halványabb szín talán kevésbé feltűnő. Gyakorlati tapasztalat, hogy a tini lányok megelégszenek ezzel az eljárással, a későbbiekben is sokszor alkalmazom elsősorban a karon. Amennyiben a világosabb szőrszálak is zavarják a kamaszt, ki lehet próbálni a szőrtelenítő krémet, majd ha ez sem elég megoldás, akkor jöhet a gyanta.

2 Responses

  1. Üdvözlöm Krisztina! Az én lányom 8 éves volt januárban. Akkor legyantáztam a lábát, mert elég sok és sötét szőre lett hirtelen az utóbbi időben... Utána a szőrök világosabbak lettek és nem voltak olyan erősek. Most nyár elején is legyantáztam neki, mert mindig azt mondta, hogy amikor bekrémezem a lábát, vigyázzak a szőreire, ne kenjem, ne simítsam felfele, csak lefele. Ezért gondoltam, hogy akkor nyáron úgyis sok naptejjel lesz kenve, hogy leszedem, hogy ne zavarja. Arra gondoltam, hogy ezt évente egyszer, talán kétszer csinálnám csak neki meg, hogy a szőrök miatt ne csúfolják az osztálytársai... Kérdésem, hogy ez a "rendszeresség" beindíthat e menstruációt a gyereknél? (Szerintem nem olyan sűrű az évi 1-2, hogy igen...) Várom válaszát. Jay
    • Kedves Jay! A gyantázást azért nem szoktuk javasolni ilyen korán, mert a hormonális változás kihathat a szőrnövekedésre és megerősítheti azt. Nem vagyok orvos, de azért azt nem hiszem, hogy ezen túlmenően mentsruációt indíthat be. Szerintem semmi gondot nem fog okozni évi egy-két alkalom, cserébe a kiskamasz lelkét megnyugtatja, hogy megszabadítják a kellemetlen szőrszálaktól. Persze, ha megnyutatja, javasolnám, hogy kérdezzen meg egy nőgyógyászt is. Üdvözlettel, Kriszta

Leave a comment