Mai levél – szőrbenövés

Kedves Ács Krisztina!

Szőrtelenítés után rendszeresen benő a bőr alá a szőrszálam. Csipesszel mindig kipiszkálom, de ennek ellenére újra és újra odanőnek. Lehet ez ellen tenni valamit?

Ha a bőr felső rétege megvastagszik, kiszárad, hámlani kezd, eltömítve ezzel a szőrt kivezető tüsző nyílását vagy egyszerűen annyira gyengék a szálak, hogy nehezen törik át a felső hámréteget. Ilyenkor a szőrszálak még szőrtelenítés után is csak szemmel láthatóan fekszenek a bőr felszínén vagy bent ragadva a tüszőben felkunkorodnak és esetleg be is gyulladnak.
A probléma legtöbbször epilálógép használata után jön elő és sokszor hónapokig is eltart, attól függetlenül, hogy a továbbiakban esetleg már nem is nyúlunk a gép után. Az epilálógép hátránya a többi szőrtelenítési eljárással szemben, hogy a bőr felső rétegét nem szedi le, kizárólag a szőrszálat csippenti ki. Ez alapvetően nem is lenne baj, de ha valaki hajlamos a bőrhám vastagodásra, akkor sajnos probléma lehet.

Az otthoni kezelés célja a hám vékonyítása és hidratálása. Vékonyítani a fürdés közben felpuhult bőrt különböző bőrradírokkal (pl. gyümölcssavas, magőrleményes, cukros) vagy luffa szivaccsal tudjuk, de segíthet egy durva frottírtörülközős átdörzsölés is. Hidratálni viszont már bárki tud a saját bőrének megfelelő testápolóval, olajjal vagy testtonikkal, de ne feledkezzünk meg a belső hidratálásról sem, igyunk meg napi 2 liter tiszta vizet!
Ha a szőrbenövéseket gyulladás is kiséri, akkor használjunk fertőtlenítőt, gyulladáscsökkentőt, melyet kérhetünk akár bőrgyógyászunktól, patikusunktól is, de alkalmazhatjuk akár a sokat emlegetett teafaolajat, after shave-et is.
Otthon szigorúan tilos kapirgálni és nyomkodni, főleg ha mély a gyulladás (elfertőzhetjük vagy a szakszerűtlen nyomkodás miatt a genny a szövetekbe ürülhet. Mind két verzió keléshez, furunkulushoz vezet)! Ha viszont van egy jó kozmetikusunk, menjünk el nyugodtan hozzá és kérjük meg, szedje ki a gyulladást okozó kis szőrszálat, ezzel könnyítve a gyógyulást.

(kép:www.freedigitalphotos.net/graur codrin)

No Comments Yet.

Leave a comment