Masszázs kóstoló

Nincs olyan ember a Földön, aki nem szeretné, ha megsimogatják a fejét, megcirógatják az arcát, megdörzsölik a hátát. A masszázs ennek a finom, kedveskedő érintésnek a tudatosabb alkalmazása. Az alkalmazott mozdulatok által keltett mechanikai ingerek az idegrendszer útján hatnak a szervezetre, mely így válaszreakciók sorozatát indítja el. Egészségmegőrzésre, betegségek megelőzésére, a teljesítőképesség javítására egyaránt használható. Alkalmazzuk akár laikusként, akár szakemberként terápiás céllal, a masszázs által nem csak a páciensben szabadítunk fel energiákat, pozitív gondolatokat, életörömöt, hanem önmagunk is csak nyerhetünk vele!

Főbb masszázsfajták:

  • Kozmetikai masszázs - elsősorban arc és a dekoltázsmasszázsból áll. Célja az öregedési folyamatok lassítása, a bőr feszességének, rugalmasságának megőrzése, a szervezet frissítése, a stressz tüneteinek enyhítése, a lélek és a szellem ápolása, nyugtatása.
  • Gyógymasszázs - általában erős, "gyúrós" jellegű, orvosi utasítás alapján alkalmazott technika, melyet betegségek, sérülések után javasolnak. A gyógyulási idő megrövidül, segíti az izmok ellazulását, nyúlását, fokozza a vér- és nyirokkeringést, mely által gyorsabban jut el a kívánt testrészekhez az oxigénben telített friss vér, így könnyítve a sejtek regenerálódását.
  • Frissítő masszázs - simogató jellegű (pl. svéd-) masszázs, mely elősegíti a test és lélek harmóniáját, frissíti a fáradt szervezetet, energiával tölt fel, lazítja az izmokat, gyorsítja a vérellátást. Csökkentve a stressz hatásait, enyhíti az álmatlanságot, fejfájást, emésztőrendszeri gondokat.
  • Sportmasszázs - erős, "gyúrós" jellegű. Célja az sportolók erőnlétének növelése, az izmok lazítása, nyújtása, ezzel együtt a fájdalom és a fáradtságérzet csökkentése. A vér- és nyirokáramlás fokozásával hamarabb regenerálódik a szervezet.
  • Nyirokmasszázs - simogató jellegű, de pangó, rossz nyirokkeringésű pácienseknél enyhe fájdalomérzettel járhat a fő nyirokvezeték feletti massázs. A technika lényege, hogy a nyirokrendszer felett apró mozdulatokkal végigstimulálják az egész testet, így segítve a nyirokáramlást. Ideális rossz anyagcseréjű, betegségre, gyors testsúlygyarapodásra hajlamos pácienseknél. Növeli a betegségekkel szembeni immunitást, tisztít, méregtelenít, ezáltal harmonizálva a testet és a lelket. Diéták, fogyókúrák mellé ajánlott.
  • Alakformáló masszázs - technikától függően lehet simogatóbb (elsősorban nyirokra ható) és erősebb, "gyúrós" jellegű. Ez utóbbi a kötőszövetre hat, oldja a lerakódásokat, fokozza a vér- és nyirokkeringést, méregtelenít, csökkenti a zsírsejtek kerületét, a cellulit erősségét. Fogyókúrák mellé kifejezetten ajánlott.
  • Meridián masszázs - energiamezők, -vonalak mentén halad végig a masszázs, ezzel segítve a szervezet egészségmegőrzését, gyógyulását, regenerálódását. "A test a lélek tükre" - segít a test és lélek egyensúlyának rendeződésében. Oldja a stressz okozta feszültséget, javítja a közérzetet, pozitívan befolyásolja az idegrendszert.
  • Szegment massázs - gerincvelő idegi szakaszok stimulálása. A test 17 szegmensre van osztva, mely pontokhoz szervek tartoznak. Ezek szakaszok ingerlése hat a szervekre, így befolyásolva pozitívan azok működését.

(kép:www.freedigitalphotos.net/nuttakit)

No Comments Yet.

Leave a comment