Mi történik a kozmetikában? – A fertőtlenítés

Üvegek, tégelyek, illatos olajok, gyanták, ecsetek, festékek, nagyítós lámpa és más egyéb boszorkánykonyhára emlékeztető szerkentyűk sokasága – ez fogadja a kozmetikába belépő vendégeket. Nézzük át, mit mire használunk egy kezelés során!

Nagy sajnálatomra gyakran fordul elő, hogy egy új vendég még az ajánlás ellenére is előítéletekkel ül be székembe. Általában egy korábbi rossz tapasztalat a félelem okozója, így kétszáz százalékosan kell ilyenkor teljesíteni. Természetesen minden ugyanúgy működik, mint máskor, annyi különbséggel, hogy ekkor minden mozdulatomat magyarázat kiséri, így hamarabb alakul ki újra a bizalom.

Sokan jönnek azzal a panasszal hozzám, hogy nem bírja bőrük a gyantázást vagy a "nyomkodást". Legtöbbször már a diagnosztizálás alatt látható, hogy nem egy hiperérzékeny bőrrel van dolgom, hanem egyszerűen egy kezdő hibát vétett a vendég ex-kozmetikusa: nevezetesen, hogy helytelenül fertőtlenített.
Gondolom azt mondani sem kell, hogy a kézfertőtlenítő folyékony szappan (Clarasept, a Bradosoft, az Inno-sept, a Manisoft vagy egyéb) használata a kozmetikusnak minden egyes új vendég előtt (és kezelés közben is) kötelező, így ezt nem is részletezném, mint ahogy azt sem, hogy a tégelyekbe szigorúan csak fertőtlenített spatulával nyúlunk!

Nézzük most át milyen fertőtlenítőkkel dolgozzunk.

Használjunk bőrfertőtlenítőt:

  • szemöldökszedés előtt (utána érdemes olyan nyugtató krémet alkalmazni, ami kis mértékben fertőtlenít is (pl. Neogranormon, Bepanthen Plus)).
  • gyantázás után (itt elég ha az ápolóban van  enyhe bőrfertőtlenítő hatóanyag. Ha viszont a vendég következő alkalommal arra panaszkodik, hogy a gyantázást követően apró kis gennyhólyagokkal lett tele a kezelt terület, akkor mindenképpen érdemes erősebb bőrfertőtlenítőt alkalmazni!)
  • tisztítás után (az iskolában tanult hidrogén-peroxidos fertőtlenítést a gyakorlatban igen kevesen használják. A legelterjedtebb fertőtlenítők a tonikok (alkohol, teafa-, borsmentaolaj, esetleg kén hatóanyagúak) és a Vio. Én 2in1 elvvel élve, biztos ami biztos egy fertőtlenítő tonikozást követően Vioval is mindig lekezelem a tisztított bőrfelületet.)

Bőrfertőtlenítésre használhatunk spray-t (pl. Kodan, Cutasept F, Octenisept, C-derm, Bradoplus color) vagy törlőkendőt (Kodan, Bradoman, Descosept).
A vizes lemosást nem igénylő fertőtlenítő géleket a kozmetikában nem alkalmazzuk, ezek elsősorban otthoni ill. alkalmankénti használatra ajánlottak, mikor nincs a közelben kézmosási lehetőség.


Eszközfertőtlenítőt
minden eszközhasználat után alkalmazunk!

A csipesz, a lemosó szivacs, az ultrahang, a Vio, a vákuum (és egyéb gépek) kezelő feje minden egyes használat után felületfertőtlenítő spray használatát igényli.
Eszközfertőtlenítésre használhatunk Bradolin, Innocid, Mikrozid liquid termékeket. Nap végén Neomagnol oldatban áztatjuk vagy fertőtlenítő kabinba rakjuk a kisebb mobilizálható eszközöket.

A tűt minden egyes vendég után cserélni kell! A használt tű veszélyes hulladéknak minősül, így annak tárolása speciális gyűjtődobozban történik, megsemmisítéséről is szakértő vállalkozással kell szerződést kötni (bár ez utóbbira nem találtam még hivatalos előírást, így ha valakinek van erről információja, küldje el kérem!)

(képek: www.freedigitalphotos.net/renjith krishnan)

4 Responses

  1. Érdeklődnék hogy tudnál-e ajánlani egy olyan vállalkozást amelyik a felhasznált tü elszállításával foglalkozik? Köszönöm Fülöp Réka
    • Szia Réka! Igen. Egyik a Spetox Kft.: <a href="http://www.septox.hu/index.php?page=elerhetoseg" rel="nofollow"> Másik a Zöld Zóna Kft.: <a href="http://www.zoldzonakft.hu/index.php?sid=6" rel="nofollow"></a> Mindkettőnél nagyon készségesek, árajánlistát az előbbinél a "letöltések" menüpont alatt találsz, a másik cégnél email-ben tudsz kérni. Jó munkát kívánok, Kriszta
  2. Kedves Kriszta! Én most készülök kozmetikát nyitni. Tisztítás után milyen %-os alkoholt lehet használni. Előre is köszönöm válaszát!
    • Kedves Szilvi! Nem tudom Ön kozmetikus-e, de alkoholt egy az egyben nem szoktunk bőrfertőtlenítésre használni. Alkoholos oldatokat igen, számos lehetőség van erre, ugyanis bármilyen termékcsaláddal fognak dolgozni az üzletben, biztos vagyok benne, hogy van egy megbízható bőrfertőtlenítő tonikjuk, tisztítás utánra ajánlva. Iskolai vizsgákon a hidrogén-peroxidos fertőtlenítést szokták még alkalmazni (6% helyileg, 3% általánosan). De talán a legegyszerűbb valamilyen bőr- és nyálkahártyafertőtlenítőt vásárolni a patikában, pl. Octenisept, mellyel biztonságosan fertőtleníthet. Üdvözlettel, Kriszta

Leave a comment