Smink alapok – IV. Alapozás

Az alapozás
a smink legelső és legfontosabb lépése. Alapozatlan arcon nem mutatnak szépen a színek, nem lehet szépen eldolgozni a szemfestéket, pirosítót.
A megfelelő szín kiválasztásához a nyak és a dekoltázs árnyalatához passzolót válassz , hiszen egyszerűbb ha nem ezeket a nagy területeket kell lekenni. A függőleges próbacsíkokat húzd az állkapcson keresztül, hogy a vonal érintse az arc alsó részét és a nyakat is. Kis száradás után azt az árnyalatot válaszd ami nem marad látható a bőrödön. Ha magadnak választasz alapozót, érdemes egy "nyárit" és egy "télit" választani, melyeket akár összekeverve is felteheted vagy figyelembe véve arcod formáját korrigálhatod azt. Nem csak az arcod barnaságában van lényeges különbség a két évszak között, de a bőröd nedvesség- és zsírtartalma is más lehet. Tudsz folyékony, krémes, hab, stiftes és kompakt alapozóból választani. A folyékony és krémes alapozókat felrakhatod ecsettel, szivaccsal vagy akár kézzel is. A hab és stiftes állagúhoz legcélszerűbb az ujjadat használnod, a kompakt alapozóhoz viszont mindenképpen vizes szivacsot ajánlok.
Az alapozó felrakásánál az éles kontúrok eldolgozására kell figyelni, pl. a hajtőnél, állkapocsnál hagyott vonal maszkszerűvé teszi a sminket.
Szemhéjra mindenképp vidd fel, szájra viszont csak akkor, ha korrigálni akarod majd annak alakját vagy színes rúzst használsz, mert átlásztó leheletnyi szájfénynél fölösleges odakenned.

A korrektort
használhatod az alapozó előtt és után is. Ha kis hibát akarsz javítani, akkor érdemes előbb az alapozót feltenni, hátha az is takar és mégsem lesz szükséged a korrektorra. Ha komoly a gond, akkor viszont utána használd, jobban fed! Pattanásra vastagon fedő zöld színűt válassz, szem alatti karika eltűntetésére viszont sárgát és krémeset, hogy minél jobban el tudd dolgozni az apró ráncokon. Ez utóbbit használhatod a szájra is.
Szem körüli sötét karika eltűntetésekor vonal alá ne menjünk a korrektorral, mert annál feltűnőbbé tesszük. A duzzanatot viszont úgy tudjuk árnyékolni, hogy közvetlenül a vonal alá világosat viszünk fel, így hangsúlyozzuk az alsó területet, elvíve a figyelmet a duzzanatról.

Púder
a befejezés. Egységes textúrát ad a bőrnek, mellyel rögzitjük, mattítjuk a lealapozott felületet. Kihagyhatjuk ezt a lépést, ha megfelelő alapozót választottunk és matt marad az arc még órák múlva is. Személy szerint púder felrakáskor én a szemhéj területét ki szoktam hagyni, mert enélkül jobban rögzülnek a szemhéjárnyaló porok.
Válaszhatunk tégelyben kapható por változat /olyan mint a hintőpor/ vagy kőpúder közül. Mind a kettőt ecsettel ( a legnagyobbal) vagy pufnival tudjuk szépen egyenletesen eloszlatni.
Színe mindig inkább világosabb legyen bőrünknél, árnyékolásra soha ne használjuk, arra ott lesz majd a pirosító:)

(ecset-képek hamarosan jönnek!)

(kép:http://www.freedigitalphotos.net/images/Workshop_and_DIY_g191-Paint_Brush_With_A_Yellow_Rope_p22394.html)

No Comments Yet.

Leave a comment