Smink alapok – V. Szemek sminkje

Szemhéjárnyalás

A szemhéj árnyalása a leglátványosabb lépés, így hagyjunk rá elég időt sminkeléskor. Amit legfontosabb betartani, az az, hogy dolgozzuk el mindig a színeket, mossuk össze alaposan, ne hagyjunk éles kontúrokat.

Az ideális távolság szemeink között akkora, hogy úgymond a két szemünk közé, egy „harmadikat” is beilleszthetünk. Az ideális szemforma pedig a mandula. A szemek festésének erre az ideális távolságra és ideális alakra törekszünk. A legegyszerűbb festési mód a 3 lépéses technika. Lényege a világos és sötét színek játéka. A három alkalmazott szín:

  • Kiemelő szín: ez a legvilágosabb, esetleg csillogó szín. A színelmélet szerint a világos nagyít, kiemel, odavonzza a tekintetet.
  • Középtónus: ez a szín legyen a bőrrel megegyező árnyalatú, se világosabb, se sötétebb.
  • Árnyékoló szín: ezzel mélyítünk, árnyékolunk. Színelméletből tudjuk, hogy a sötét színek tompítanak, kicsinyítenek, eltűntetik a hibákat.

A három színt tetszés szerint kombinálhatjuk, ügyesen játszhatunk velük, kicsinyíthetjük, nagyíthatjuk a szemet vagy éppen a két szem közötti távolságot korrigálhatjuk. Nézzük át, hogyan javíthatjuk a hibákat. Ha:

Közel ülő szemek

belső szemzugba kiemelő színt fessünk és a külső szemzugot árnyékoljuk, így húzva el egymástól a két szemet. „Cicásítva” még távolabbinak tűnnek.

Távol ülő szemek

az ilyen típusú szemnél főleg két féle árnyalást szoktak használni. Az egyik, mikor a kiemelő színt teszik kívülre és az árnyékolót belülre, így húzva egyértelműen össze a két szemet. Másik, mikor a középtónust teszik az egész mozgó szemhéjra és az árnyékolót kívülre, de nem a fül felé húzva (cicásítva), hanem felfelé a szemöldök vonala felé ívelve.

 

Kiugró szem

a szem kiugrását erős kontúrozással tüntetjük el, itt a leglátványosabb a füstös szem. Az egész mozgó szemhéjat festhetjük a középtónussal, majd a sötéttel szélesen árnyalhatjuk a szempillák tövében.

Mélyen ülő szemek

itt a cél, hogy kihozzuk az üregből az elrejtett szemet. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a mozgó részre és a szemöldök alá világosat vagy fényeset teszünk. Ennél a szemformánál erősnek tűnik a szemöldökcsont, ezért azt sötét tónussal tompítjuk.

Kerek szem

ahhoz, hogy mandulaformát érjünk el, egyértelműen cicásítani kell! Matt színeket, erős spirált használjunk. Itt elég, ha csak felül kontúrozunk.

Lekonyuló vagy szomorú szem

a külső széleket kell erőteljesen sötétíteni egészen a szemöldök csontig, ezzel nyitni ki ezt a fajta szemformát.

Szemszínek sminkje:

  • Zöld: lila kiemeli! Mohazöld, barack, barna, rózsaszín, bézs, oliva, szürke
  • Kék: kéket NE (vagy legalábbis ritka esetben)! Természetes, semleges színek; barna, arany, barack, világosszürke, tengerkék, lila, levendula, fekete, rózsaszín, narancsos
  • Barna: minden 🙂 arany, kék, zöld, szürke, lila, burgundi
  • Szürke: barnát NE (vagy legalábbis ritka esetben)! Füstös szem ideális, sötétszürke, fekete, sötétbarna, lila, kék

(képek:www.profaces.com/ info/eye_tips.htm http://www.freedigitalphotos.net/images/Weddings_g148-Made_Up_p17544.htmlhttp://www.freedigitalphotos.net/images/Beauty_and_Cosmetics_g283-Woman_Applying_Mascara_p6823.html)

No Comments Yet.

Leave a comment