Bőrproblémák és az emésztés I. – Székrekedés és hasmenés

Rendszeresen érkeznek hozzám személyes és internetes kérések, ajánljak valami krémet a rozácheára, ekcémára.  Ilyenkor mindig az a válaszom, hogy én szívesen ajánlok, de az nem fog segíteni a probléma gyökerén.

Az én elméletem szerint minden egyes bőrállapot csak tünet. A test egy egész összefüggő rendszer, melybe minden beletartozik, a belső szervektől kezdve, a hormonháztartáson át a gondolatokig. És ez utóbbi nem az utolsó, elhanyagolható kisebbség!

bélrendszer-300x184Tapasztalatom, hogy az ekcéma, a rozáchea és a steril "pattanás" okozta gondokkal hozzám forduló vendégek nagy részénél előbb-utóbb fény derül vagy a hormonháztartás egyensúlyának kibillenésére vagy valamilyen emésztési rendellensségre. Ezek közül a különböző fekélyes gyulladások, mint pl. Chron- és colitis ulcerosa, illetve ételallergiák (gyakran laktóz, glutén) állnak első helyen.

Sokan nem veszik komolyan a testi tüneteiket. Rendszeresen tapasztalom a vendégeim körében, hogy a hölgyek többségének teljesen természetes, hogy csak hashajtóval tud székelni. Gondoljunk csak bele, hogy a székrekedés miatt mennyi méreganyag szívódik vissza a vastagbélben. De a pangó széklet mellett a rendszeres hasmenés is ugyanolyan ártalmas, hiszen vannak olyan ásványi anyagok, melyek csak a bélben tudnának felszívódni.

A hashajtók irritálják a beleket, ezzel fokozzák a székelést, ahelyett, hogy természetes úton „vennénk rá” a beleket a mozgásra.

De hogyan?

Figyeljük meg milyen ételeket fogyasztunk!
Gondolom mindenki száz helyen olvasta már, hogy mi az egészséges étkezés, napi hányszor és mit kéne enni. A lényeg a magas rosstartalmú ételek és a napi többszöri kevés egészséges étel fogyasztása. A vendégeim által is azt tapasztalom, hogy a legjobb, ha a napot gyümölccsel kezdik. Ez megindítja az emésztést és a rendszeres gyümölcsös reggeli már pár nap után meghozza a maga „gyümölcsét”🙂


wc-n_ülő_baba-300x225Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk!
Nem érdemes a rostot megenni, ha az belénk kövül:) Biztos, hogy már százszor leírtam, de most is megteszem: a szervezet nem csak a vizeleten keresztül veszít vizet, de légzéskor, izzadáskor (hőháztartás) is, de a sejtanyagcseréhez, az immunrendszernek, egyszerűen mindennek elengedhetetlenül fontos! Ezen kívül szükséges lenne a belekben, ahol ugye egy része visszaszívódna- ha még lenne ami vissza tudna. Ha nem iszunk eleget, akkor ez a folyamat nem tud végbemenni, vagy csak annyira, amennyi folyadék a bélsárban volt. Ezért lenne szükséges tényleg meginni azt a napi 2 liter vizet. És ez most nem ásványvíz-kampány, mert szerencsére Magyarország nagy területén jó minőségű a csapvíz is.


A gondolat jelentősége: „Ne emészd magad!”hasfogós-300x223

Igenis számít, ki hogyan áll az életéhez. Ha idegesek vagyunk egy jelentős esemény előtt, hasmenésünk lesz. Ha valamin napokig rágódunk, nem bírjuk elengedni a rossz gondolatokat, székrekedést okozhat. Nem mintha nekem menne minden nap a „légy pozitív” hozzáállás, úgyhogy pont ezért tudom, milyen nehéz ezt befolyásolni. De befolyásolni kell, más nem fog tudni változtatni rajta, csak TE! Apránként kezdj bele, próbáld egy-egy emésztő gondolatodat, félelmedet megváltoztatni, pozitívvá fordítani. Nem tudom ehhez a kulcsot, mindenkinek más technika jön be. Meditálj, kirándulj, sportolj, olvass könyvet, kezdj valami hobbiba vagy csak egyszerűen ülj le öt percre és nézd el a gyerekeket a játszótéren, milyen gondtalanok vagy menj ki az állatkertbe és mosolyogj egyet a mangusztákon:)

Persze vannak más terápiás lehetőségek. Van akinek pl. a homeopátia, a gyógynövények vagy az aromaterápia tud segíteni. Számos lehetőség van a bélrendszered rendbe tételére. Akármelyikben is hiszel, biztos vagyok benne, hogy megtalálod magadnak azt a szakembert , aki segíteni tud.
A lényeg, hogy ne hanyagold el magad, mert igenis a bőrproblémák rendbetételének első lépése, hogy a bélrendszered rendben legyen!

(folytatása következik...)

Bőrproblémád van? Gyere el egy ingyenes személyes konzultációra! Foglalj időpontot online, akár most is 🙂

No Comments Yet.

Leave a comment