A dohányzás bőrre gyakorolt hatásai

A dohányzás kockázatainak és káros anyagainak elemzésébe nem is kezdenék bele, hiszen erről már számtalan cikk született. Most inkább jöjjön egy kis összefoglaló kifejezetten a bőrre gyakorolt hatásairól.

A bőr három rétegre osztott, melynek a külvilághoz legközelebb eső rétege a hámréteg, attól beljebb az irha (itt találhatók a sokat emlegetett kollagén és elasztikus rostok), legbelül pedig a bőralja (itt van a zsír:)). Kintről befelé haladva: a külső hámrétegben nincsenek erek, csak a középső réteg hajszálerei táplálják azt, ezek a hajszálerek a belső bőraljában lévő vastagabb erekhez csatlakoznak. Fontos, hogy a hajszálerek minél nagyobb felületen tudjanak érintkezni a hámréteggel, minél nagyobb területre jussanak el és bennük aktív vérmozgás legyen. Ezen múlik a hámréteg tápanyagellátottsága, így tud hatékonyan megszabadulni a káros anyagoktól, bomlástermékektől.

Hogy miért is kezdtem ezzel a kis élettani mesével? A dohányzás első és a bőrre nézve legkárosabb mellékhatása a vérerek szűkítése. Képzeljük csak el: ha jó a bőr vérellátottsága, akkor a bőrünk kívülről egészségesnek, üdének, élettelinek látszik, könnyen jut oxigénhez, a külső rétegekig is eljutnak a szabadgyökfogó vitaminok, a jótékony ásványi anyagok. Ha ezek az eleve sem túl vastag hajszálerek még szűkebbek lesznek, annál kisebb lesz az áthaladó vér mennyisége, annál kevesebb friss vér tud eljutni a szövetekhez, annál több lesz a pangó, bomlástermékekkel telített, vénás vér. Ezzel párhuzamosan a nyirokkeringés is romlik, hiszen ez szoros összeköttetésben áll a vérkeringéssel. Nagyon fontos, hogy az irhában lévő erek minél jobb állapotban legyenek, funkciójukat minél optimálisabban betöltsék, hiszen a hámréteg vérerek híján rájuk van utalva.

Mi történik ha nincs a bőrnek jó vérellátottsága?

  • A bőr dohányzás okozta rossz keringésének legfeltűnőbb következménye a sápadt, fakó, szürkés-sárgás tónusú bőrszín.
  • A nyirokkeringés lassulása okozhat pl. a szem alatti területeken nyirokpangást, ami miatt ödéma alakulhat ki, ennek látható jele a táskás szem.
  • Az arc legvékonyabb bőre a szemnél van, így a rossz állapotú érfalak következménye a szem körüli karika lesz.
  • Ráncok. Nem csak a kifejezetten cigarettaráncnak nevezett száj körüli barázdák alakulnak k, de a bőr általános egészségromlása korai ráncosodáshoz vezet az arc és a test területén egyaránt.
  • A kollagén rostok előállításához a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra. A cigarettában lévő káros anyagok megkötik a C-vitamint, így nem jut elég a szervezetnek, ennek következtében a kollagén rostok szintézise csökken. A kollagén rostok víz által duzzadnak, ez a képességük a bőr feszességének megtartásában játszik szerepet. Ha a kollagán rostok száma csökken vagy "hibás" rostok jönnek létre, nem tud a bőr megfelelő mennyiségű vizet megtartani, aminek következtében petyhüdtté, megereszkedetté válik a test teljes területén. Az arc elveszíti kontúrját, így optikailag is öregszik.
  • A vérerek szűkülése általi rossz keringés a bőr regenerálódási képességének csökkenését is okozza. A hám sérülésénél lassulnak a hámképző folyamatok, a gyógyulási idő elnyúlik és a maradandó hegek kialakulásának valószínűsége megnő.
  • Az aknés (pattanásos), illetve gyulladásra hajlamos érzékeny, rosacheas bőrökre nem csak az aktív, de a passzív dohányzás is rosszul hat. A füst károsanyag tartalma mellett, nehezíti a bőrlégzést, eltömíti a pórusokat. A bőr nem jut elegendő friss oxigénhez se a vérkeringés által, se a bőrlégzés által, így a megtelepedő baktériumok szaporodását a gyengült védgát nem tudja megakadályozni.
  • Bőrrák kockázata megnő. Ezt gondolom nem kell részletezni.

A dohányzás általánosságban korai bőröregedést okoz: korunknál akár húsz évvel öregebb lehet bőrünk. Számtalan tanulmány született, melyben azonos genetikai állomány, de eltérő életkörülmények között élő ikerpárokat vizsgáltak. Itt egyértelmű volt a válasz: a stressz és az alkohol mellett a dohányzás a "legbőröregítőbb" tényező.

Le a cigivel!:)

No Comments Yet.

Leave a comment