Szemölcs kezelés – kozmetikus szemmel

A szemölcs vírusos eredetű, de jóindulatú fertőzés, mely emberről emberre terjed. Az átadásához sajnos nem szükséges közvetlen kapcsolat a megfertőzött bőrrel, a vírus megél meleg, nedves helyen, így könnyen elkaphatjuk a fertőzést uszodákban, zuhanyzóban, de törölközőről, papucsról is könnyen átterjed.
Immunhiányra utalhat a makacsan visszatérő fertőzés, így bármelyik módszert alkalmazzuk kívülről, erősítsük a belsőnket természetes antibiotikumokkal (pl. grépfruitmag kivonat, teafaolaj, bíbor kasvirág, fokhagyma) és vitaminokkal, ásványi anyagokkal (nagy mennyiségű C-vitamin, E-vitamin, cink, béta-karotin)

A kozmetikus csak a közönséges-, a futó- és a logó szemölcs kezelésére javasolhat terápiát. A talpon megjelenő szemölcsökre is alkalmazhatók ezek a módszerek, de gyógypedikűrös szakember segítségével hamar megoldható a probléma (főleg azért, mert a többivel ellentétben ez fájdalmat is okoz, így gyorsan kell cselekedni).

Az arcon és nemi szerven ill. környékén előforduló szemölcsök kezelését kizárólag szakorvos kezelheti! Ez utóbbi megjelenése a méhnyakrák előfordulásának magasabb kockázatával állhatnak összefüggésben.

A bőrgyógyász szakorvos általában kétféle megoldás közül választ. Gyors segítséget tud nyújtani kimetszéssel, fagyasztással vagy lézeres vágással, mely után a szemölcs gyökerének mélységétől függően visszamaradt heg 4-6 hét alatt múlik el. Ennél talán kíméletesebb viszont hosszú kezelési időt igénylő a kémiai módszer. Ekkor szalicilsavoldattal, -krémmel kezeli a páciens naponta többször a szemölcsös bőrt.

A természetgyógyászati módszerek nagy mennyiségű C-vitamin szedését javasolják és természetes antibiotikumok szedését belsőleg. Külsőleg kezelhető a szemölcs:

  • ecettel (egy vatta darabot ecetbe áztatva leukoplaszttal rögzítve dunsztoljuk)
  • fokhagymával (egy szeletet leukoplaszttal rögzítsünk a szemölcsön, éjszakára hagyjuk rajta)
  • gyermeklácfűvel ill. vérehulló fecskefűvel (tejnedvével naponta többször bekenni az érintett területet)
  • teafaolajjal ill. grépfruitmagcseppel (naponta többször 1-2 cseppet alkalmazni)
  • kövirózsa ill. aloe vera (levelét kettétörjük, naponta többször bekenjük a szemölcsös bőrt)

A homeopátia is segítségünkre lehet, ha hiszünk benne. Ezen bogyócskák szedése előtt és után közvetlenül nem lehet inni ill. enni és kerülni kell a mentolos készítményeket, mert azok gátolják a felszívódást. Többféle szert alkalmazhatunk szemölcsfajtákról függően. Általánosságban a Thuja occidentalis-t 15CH jelzésűt heti 1-szer 10 szemet szedve ajánlják; kezeken és ujjakon megjelenőkre a Solanum dulcamara-t; karfiolszerű esetleg vérző fájdalmasokra a Nitricum acidum-ot; tenyeren lévőkre a Natrium muriaticum-ot; kerek keményre a Calcarea Carbonica nevűt; kemény, szaruval fedettre az Antimonium Crudum-ot. Ha nem szeretnénk homeopata orvoshoz menni ajánlásért mindenképpen válasszunk olyan patikát, ahol ismerik ezeket a szereket és biztonsággal tudják javasolni az erősséget és a szedési gyakoriságot.

Bármelyik megoldást is választjuk először is legyünk türelemmel, erősítsük az immunrendszert és legyünk azzal tisztában, hogy a szemölcsök kiújulhatnak!

Egy apró jótanács: a terápiák alkalmazásakor ne ijedjünk meg, ha a szemölcs körüli bőr érzékeny lesz, bepirosodik és megduzzad! Nem szabad abbahagyni ilyenkor a kezelést, mert pont ekkor "érik" be úgymond a szemölcs, erősödik meg az immunrendszer annyira, hogy ki tudja a magából lökni a betolakodót. Gondoljunk csak bele, a pattanás is azért gyullad be és lesz piros és fájdalmas, mert a bőr így próbálja meg kilökni az oda nem való túl sok faggyút.
Szóval a lényeg: ha pirosodik, duzzad és fáj, akkor vagyunk a célegyenesben! Pár nap múlva arra leszünk figyelmesek, hogy egy luk tátong az addigi szemölcs helyén, mert a szervezetünk győzőtt a fertőzés ellen:)

homeopátia ötlet forrás: http://homeopatia.info.hu

(kép:http://www.freedigitalphotos.net/images/Beauty_and_Cosmetics_g283-Ginkgo_Biloba_Essential_Oil_With_Fresh_Leaves_p31817.html
http://www.freedigitalphotos.net/images/Younger_Women_g57-Woman__p30887.html)

1 Response

  1. Szia, nagyon szuper az oldal és a cikk is. Nem is gondolná az ember hogy hányan küzdenek a szemölcsökkel. Mondjuk sokan vannak vele úgy hogy majd elmúlik magától. Nekem ilyen még nem volt, úgyhogy én mindig kezelem ha valakinek van a családban. Legutóbb a kisfiam kezén volt, elkezdtük kenegetni a Byewart krémmel napont 3x és 3-4 hét (már nem emlékszem pontosan) alatt levitte neki.

Leave a comment