Bőrhibák – vitiligo

A vitiligo a bőr festékhiányos betegségeinek egyike. Feltűnő kinézetének ellenére nem fertőző. Egyes statisztikák szerint minden századik embert érinti ez a betegség, van akit csak időlegesen, van akit egész életén át. A vitiligo jellegzetes fehér foltjai nem csak a hámréteget érintik, hanem a rajta lévő szőrszálak is elveszítik színüket. Leggyakoribb megjelenési formái az arcon, szemek körül, ujjakon, kézfejen, majd továbbterjedhet a karokra, lábakra, esetleg teljes testre. Vannak vélemények, amik szerint nem teljes festékhiány, hanem csak festék-átrendeződés, melyből következik, hogy ha megtalálják az okot, akkor az állapot visszaállítható.

A kiváltó okokat illetően nem egyeznek a tudományos vélemények.

  • Vannak akik úgy gondolják, hogy a vitiligo nem káros és kizárólag a bőrben lévő festéktermelő sejtek (melanociták) degeneratív elváltozása, tehát valamilyen oknál fogva kórosan vagy egyáltalán nem működnek.
  • Vannak akik úgy tartják, a vitiligo egy autoimmun betegség, ahol a szervezet felemészti, esetleg valamilyen módon (pl. méreganyagot termelve) meggátolja az melanin termelést.
  • Egyesek szerint valamilyen belső gyulladásos góc (pl. mandula) vagy valamilyen belső szervi zavar, gyulladás (pl. máj, mellékvese, epe) következménye.
  • Elsősorban természetgyógyászok szerint a vitiligo Puoi scegliere poi se giocare gratis o con soldi veri, ed una volta lanciata la slot machine , non devi far altro che selezionare il valore del gettone, ed il numero di payline su cui vuoi giocare. egyértelműen lelki eredetű, hirtelen nagy mértékű stressz, esetleg nagy fokú kimerültség az elsődleges kiváltó ok.

Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy pontosan nem ismert a betegséget kiváltó ok, így egyértelműen hatásos kezelése nincs.
Léteznek bőrgyógyász által felírható krémek, holt-tengeri ásványokat tartalmazó készítmények, vannak különböő fényterápiás kezelések, melyek célja a melanociták ingerlése, a pigmenttermelés újraindítása.
Vannak akik szerint vitaminkúrákkal lehet csökkenteni az elváltozásokat, egyesek szerint szigorú diéta betartásával lehet eredményeket elérni.

A vitiligo megjelenésekor érdemes orvoshoz fordulni és egy teljes körű kivizsgálást csináltatni, az esetleges gyulladásos gócok, rosszindulatú elváltozások kiszűrése érdekében.

Kozmetikai kezelése jobb híján a fényvédelemben és az elkendőzésben való segítés.

A melanin-hiány okozta fényérzékenység miatt érdemes elkerülni napsütést, ám mivel a káros UV sugárzás már az utcára lépve is elkerülhetetlen, ezért a mindennapokban is fényvédőkrém használata kötelező.
Kifejezetten nagymértékű bőrelváltozásokra kifejlesztett camouflagetermékek segítenek a kendőzésben. Ezek nem csak több pigmentanyagot tartalmaznak mint a hagyományos alapozók, hanem még vízállóak is, így fedőképességük kiemelkedően magas. Számos kozmetikai cég sminktermékei között megtalálhatók pl. Alverde, Malu Wilz, DermaColor, Coverderm, Vichy, Artdeco.
A camouflage krém alkalmazható önmagában is vagy fixáló púderrel fedve. A tartós smink elkészítéséhez használható alapozó alá kenhető alapozó zselé és fixáló spray is, melyet a kész sminkre fújva (mint a fodrász lakkja) rögzíti azt. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy nap végén a smink maradványait alaposan eltávolítsuk!

(kép:www.freedigitalphotos.net/vitasamb2001)

No Comments Yet.

Leave a comment