Gondolatok a Kozmetikusról

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy mi a véleményem a kozmetikus képzésekről, melyiket ajánlanám, mennyire lehet elhelyezkedni és egyáltalán milyen maga a szakma.
Gondoltam itt bejegyzésként írom le a véleményem, hátha van akinek ezzel segítséget nyújtok a pályaválasztáskor.

Ki menjen kozmetikusnak?

Mint a bemutatkozásomban olvashattátok, némi kitérő után jutottam erre a pályára és kezdetben én is azt hittem, hogy ez a szakma semmi másról nem szól, mint külsőségekről, sminkről és némi nyomkodásról.
Hát ennél nagyobbat nem tévedhettem volna:)

A kozmetikus (némi túlzással persze) egyszerre barát, pszichológus, bőrgyógyász, nőgyógyász, dietetikus, programajánló és lexikon:) És ez így van jól. Ha valaki azt gondolja, hogy a kozmetikusnak csak szépnek kell lennie és széppé kell varázsolnia a hozzá betérő vendéget, akkor sosem lesz igazán sikeres a szakmájában. A mi feladatunk nem ott kezdődik.

A mi feladatunk az empátiánál kezdődik, nyugodtnaktürelmesnek és toleránsnak kell lennünk. Fontos ráhangolódni minden vendégre, képesnek kell lenni végighallgatni, ha mesél; csöndben lenni két órán keresztül, ha épp nincs kedve beszélgetni; a legkedvtelenebb napjainkon is nevettetni, ha jobb kedvre kell őt hangolni; a legszomorúbb időszakunkban is örülni, ha valaki megtisztel azzal, hogy az esküvői sminkjét tőlünk kéri.
Az elcsépelt alázat szó lehet, hogy talán túlzó, de mégis használnom kell: meg kell tanulni, hogy nem a vendégek vannak a kozmetikusért, hanem mi vagyunk őértük. Ne szégyelljünk olyan árat kérni, amiért szívesen dolgozunk, de cserébe ha egy vendégtől megkapjuk a bizalmat azzal, hogy a székünkbe fekszik, akkor háláljuk ezt meg neki maximális figyelemmel és tudással.
Ne gondoljuk soha, hogy eleget tudunk. A folyamatos tanulás és újdonságok nyomon követése a záloga vendégeink megtartásának és a vendégkör bővítésének.

Ha ezekre valaki nemet mond, annak felesleges belevágnia a szakma tanulásába. Minden évben több száz kozmetikus végez, szó szerint minden utcasarkon legalább egy szépségszalon van már. Hatalmas a konkurencia, csak akkor lehet valaki sikeres, ha százötven százalékos szolgáltatást tud nyújtani mind emberileg, mind szakmailag.
Ugyanúgy ahogy a való életben, a szakmában is minden kozmetikus megtalálja a maga vendégkörét, akivel szívesen dolgozik. Nem lehet mindenkinek megfelelni, de törekedni kell rá.
És nagyon szeretni az embereket:)

Milyen képzések közül választhatsz?

Kozmetikus sokféleképpen lehetsz.
1. Az egyik lehetőség, hogy közvetlenül általános iskola után választasz olyan szakközépiskolát, ahol szakmai alapozóképzésként tanulhatod a gyakorlatot. Ennek a képzésnek az előnye, hogy kis lépésekben, hosszú időn keresztül ismerkedsz a szakmával és az érettségi megszerzése után már csak egy évet kell tanulnod a szakmai bizonyítványhoz.
2. Érettségi utáni képzések:
- az egyik a két éves nappali képzés. Ennél a formánál heti 1-2 napot fogsz az iskolában tölteni elméleti órákon, és találni kell egy kozmetikus mestert, aki mellett a szalonban dolgozva a hét maradék napjain, a szakma gyakorlati részét fogod elsajátítani.
- a másik lehetőség tanfolyami keretek között bizonyítványt szerezni, 10-11 hónap alatt. Ezek a képzések intenzívek, maximálisan oda kell tennie magát annak, aki ennyi idő alatt szeretné elsajátítani a szakmai fortélyokat.

Számtalan iskola kínál kozmetikus képzést, nehéz választani közülük. A legfontosabb talán a Mester személye, tapasztalata, érdemes kozmetikus ismerősnél érdeklődni, kit ajánl gyakorlati oktatónak. Persze senki nem tudhatja előre, hogy mennyi vendég fog megfordulni a kezei között, de ha valaki már hónapok óta csak mosdót takarít tanulóként, akkor a saját érdekében merni kell váltani.

Iskola után

A szakmában alkalmazottként elhelyezkedni nagyon nehéz és általában nem túl magas fizetésért lehet. A kozmetikusok nagy százaléka kénytelen vállalkozásba kezdeni, melynek kezdő költségei milliós nagyságrendre rúghatnak, attól függően ki milyen anyagokkal és gépekkel szeretne dolgozni. A bérleti díjak és az elhasznált anyag költségei mellett számítani kell a havi járulékok megfizetésére is, mely az első egy-két évben biztosan nem térülnek meg. Az akinek nincs kellő összegű tartalék a bankszámláján vagy nincs háttértámogatása, az kénytelen lesz az első időkben fix fizetésű munkát vállalni, hogy abból fedezze a megélhetését és a kozmetikusi pályájának kezdő lépéseit.

Miért csinálom mégis!?

Aki ezeket az áldozatokat gondosan mérlegelve dönt mégis a szakma mellett, az viszont, biztos vagyok benne, hogy sikerrel jár. A kozmetikusság, minden buktatójával együtt az egyik leggyönyörűbb hivatás, ahol minden nehézséget a vendégek hálája és szeretete többszörösen megtérít. Mindig pozitív visszajelzést kapunk, hiszen csak az a vendég fog hozzánk visszajönni, akinek tetszett a munkánk. Végigkísérhetünk sorsokat, szerelmeket, gyerekek születését, álmok beteljesülését és mindehhez még mi is hozzárakhatjuk tudásunk legjavát, amiért kedvességet, csupa mosolyt fogunk kapni minden egyes nap vendégeinktől.

Sok sikert és kitartást Mindenkinek!:)

kép: http://www.freedigitalphotos.net/images/Beauty_and_Cosmetics_g283-Shea_Butter_p50894.html http://www.freedigitalphotos.net/images/agree-terms.php?phid=35417&photogname=photostock&photogid=2125&refurl=http://www.freedigitalphotos.net/images/Healthcare_g355-Female_Doctor_Showing_Thumbs_Up_Sign_p35337.html

2 Responses

  1. Kedves Krisztina, Tanácsot szeretnék kérni tőled, mint kezdő kozmetikus, hogy milyen fajta ultrahang gépet érdemes megvásárolni, ami nem a legdrágább kategória, de mégis jó minőségű. köszönettel zs
    • Szia Zsanett, nekem az alveolás ultrahang gépek jöttek be, szerintem azok baráti áron vannak és jó minőségűek.

Leave a comment